top of page

משפט ציבורי: מנהלי, חוקתי, מוניציפאלי, ניסוח הצעות חוק

עתירות מנהליות ועתירות לבג"צ 

 

"בית סילבר", דרך אבא-הלל 7, מתחם הבורסה, רמת-גן
טל': 03-6494555  פקס: 03-6494554

 

קמפיין בחירות מקומיות 2018

 

ליווי ומתן ייעוץ משפטי למועמדים בבחירות המוניציפאליות, הכולל ליווי כולל של המטה וקמפיין הבחירות לראשות העיר ולמועצת העיר.

מתמודדים בבחירות המקומיות, הן לראשות העיר והן למועצת העיר זקוקים היום לליווי של יועץ משפטי ושל רואה-חשבון, שתפקדם לוודא שהרשימה פועלת על פי חוק ובהתאם לכל דיני הבחירות.

 

ליווי משפטי נחוץ גם לצורך התמודדות עם הפרות המבוצעות על ידי הרשימות המתחרות, באופן הפוגע בתנאים השווים בהם אמורה להתנהל מערכת הבחירות. קושי זה בא לידי ביטוי באופן מיוחד במערכות בחירות בו מתמודד ראש עיר מכהן, המסוגל לבצע שימוש בלתי תקין וחוקי במשאבים של הרשות. 

ייעוץ משפטי שוטף:

דיני הבחירות לרשויות המקומיות מקובצות בסט שלם של חוקים (שעיקרם בחוק הרשויות המקומיות), חקיקת-משנה, הלכות של בית המשפט העליון, הנחיות היועץ המשפטי לממשלה וחוזר מנכ"ל משרד הפנים. המחוקק העניק סמכויות רבות לגורמים הרבים שאמורים לפקח על מערכת הבחירות.

על מנת לנהל מטה בחירות שיעבוד באופן תקין, נדרש ליווי משפטי צמוד.

מכתבי התראה:

בשל הנטיה של מתמודדים רבים להפר ברגל גסה את כללי הבחירות שנועדו בעיקרן לשמור על הסדר הציבורי ועל השיוויון במערכת הבחירות, מתעורר בלא מעט מקרים הצורך להוכיח מתחרים במערכת הבחירות המפרים את חוקי תעמולת הבחירות, מתוך מטרה שיחדלו מכך. 

 

פנייה בעתירה ליו"ר וועדת הבחירות המרכזית:

בנסיבות רבות כאשר המתמודד היריב אינו חדל מהפרה של דיני הבחירות ו/או של חוקי התעמולה, אין מנוס מפניה בעתירה ליו"ר וועדת הבחירות המרכזית, אשר מוסמך להורות בצו על הפסקת ההפרה ולהטיל סנקציות נוספות על המפרים. 

בראשות ועדת הבחירות המרכזית בראשותה עומד שופט/ת בית המשפט העליון.

פנייה לבית המשפט:

במקרים מסוימים אחרים, אין אף מנוס מפניה באמצעות הגשת עתירה מנהלית לבית המשפט המחוזי בשבתו כבית המשפט לעניינים מנהליים או לבית המשפט העליון בשבתו כבג"צ, אם להפרה שבוצעה אין זיקה ישירה למערכת הבחירות עצמה, אך הינה בעל משמעות אחרת לקמפיין הבחירות. 

 

הבחירות לרשויות המקומיות (בחירות מוניציפאליות):

מערכת בחירות לרשויות המקומיות מתאפיינת בהרבה מאוד אמוציות וקיימים בה אינטרסים רבים העומדים על הפרק, דבר המצריך פיקוח הדוק של המועמדים על וועדת הבחירות המקומית, המורכבת מנציגי הסיעות היוצאות במוצעת העיר. 

 

העובדה שמנגון הרשות המקומית נשלט לעתים על ידי חברים במועצת העיר היוצאת, יכולה בפירוש להקשות על רשימות מועמדים הקוראות תיגר על השלטון הקיים או המבקשת להיבחר בפעם הראשונה למועצת העיר. 

 

מועמד לראשות עיר וכן רשימות מועדים למועצת הרשות המקומית זקוקים כאמור לליווי משפטי צמוד לקמפיין הבחירות המקומיות. כל זאת על מנת לוודא שכל ההליך מתנהל באופן תקין, החל מוועדת הבחירות המקומית וכלה בנוגע למנגנון העירוני שאמור להישאר נייטראלי ולנהוג באופן שוויוני כלפי כל המתמודדים. תופעה ידועה הינה אכיפה סלקטיבית בנוגע לחוקי הבחירות באמצעות הפיקוח העירוני.

משרד עורכי-הדין דוידוב-בנימיני ושות', התמקצע בתחום דיני-הבחירות, מספק ליווי משפטי צמוד או נקודתי יעוץ משפטי למועמדים המנהלים קמפיין בחירות לרשויות המקומיות. המשרד צבר ניסיון מקצועי רב והינו בעל התמחות בכל הדינים הקשורים למערכת הבחירות וייצג נבחרי ציבור בשלטון המקומי מכל רחבי הארץ.

 

בראש המחלקה המנהלית במשרד עורכי הדין דוידוב-בנימיני ושות', עומד עורך-דין, אדיר בנימיני, אשר צבר ניסיון רב בתחום המוניציפלי; עו"ד בנימיני כיהן בעצמו במשך שתי קדנציות במועצת העיר נתניה והיה מתוקף כך מעורב בעבר בשלושה קמפיינים מוניציפאליים. מתוקף כך, יש לו הכרות עמוקה וארוכת שנים בכל התחום הנוגע לניהול מערכת בחירות מוניציפאלית.

 

 

 

עו"ד אדיר בנימיני

מנהל מחלקת המשפט הציבורי בדוידוב-בנימיני ושות'

רצון הרוב והגנה על המיעוט

 

 

"האינסטינקטים הטבעיים של הדמוקרטיה מניעים את בני-העם להרחיק אנשים דגולים מן השלטון, ובמקביל, אינסטינקט חזק לא פחות ממריץ את האזרחים האלה להתרחק מן העשייה הפוליטית, שבה קשה להם כל כך להישאר מה שהנם ממש ולהתקדם בלי בלי להשפיל את עצמם".

 

אלכסיס דה-טוקוויל

[אלכסיס דה-טוקוויל הדמוקרטיה באמריקה תרגום: אהרן אמיר (הוצאת שלם), התשס"ח-2008, עמ' 207]

ORATIO PRO DOMO SUA 

Marcus Tullius Cicero

 

"נאום סנגוריה על הבית"

 

"סנגוריה על הבית", הוא ביטוי ידוע מתוך נאום אותו נשא, הסנטור הרומי, מרקוס טוליוס קיקרו, בעת שרצה לקבל אישור לבנות מחדש את ביתו, שנשרף ביוזמתו של יריבו הפוליטי ואויבו המר - הטריבון, פובליוס קלודיוס פולכר.

 

היריבות בין השניים התחדדה בשל חלקו של קיקרו במשפט שנערך לפולכר בגין החדירה הלא חוקית שביצע לאחד מטקסי ה"בונה דיה". בטקס זה שנערך אחת לשנה, נטלו חלק רק נשים (הכניסה לגברים הייתה אסורה). פולכר חדר למקום בו התקיים הטקס מתוך מטרה לפגוש בסתר את רעיתו של גאיוס יוליוס קיסר, שניהלה את הטקס באותה שנה.

 

פולכר, ניצל את קשריו הטובים עם, מרקוס ליקיניוס קראסוס, מעשירי רומא  ואחד השחקנים הפוליטיים החשובים בזירה בימים ההם, וזה חילץ אותו מהאישומים נגדו. מאוחר יותר סייע קראסוס לפולכר להבחר לתפקיד הטריבון.

 

תוך שהוא מנצל את מעמדו זה החל פולכר את מסע הנקמה בקיקרו; הוא יזם חוק חדש המטיל עונש של גלות על כל מגיסטראט שהרג אזרח רומאי ללא משפט. החוק כוון באופן אישי כנגד קיקרו, אשר בעת כהונתו כקונסול, הוציא להורג אזרחים, כחלק מפעולותיו לסיכול "קשר קטילינה". קיקרו נאלץ לצאת לגלות, ופולכר העלה את ביתו באש.

 

עם שובו לרומא כעבור שנה (57 לפנה"ס) נשא קיקרו את "נאום הסנגוריה על הבית", מול אסיפת כוהני הפונטיפיקט. לאחר שריפת הבית, דאג פולכר לקדש חלק מאדמות החלקה של קיקרו, לטובת אלת החופש, ולכן היה קיקרו חייב לשכנע את חבריי אותה אסיפה באי החוקיות של אותה הפעולה, על מנת לקבל את אדמתו בחזרה.

 

כיום נעשה שימוש במונח כדי לתאר נאומים או כתבים אשר קיים בהם אלמנט בו הנואם/הכותב מתייחס למוסד שהוא חלק ממנו, ונושא דברים לטובתו/הגנתו. 

 

שופט בית המשפט העליון, משה עציוני, השתמש במונח במאמרו "הרהורי שפיטה", שהוקדש לעניינים הנוגעים למערכת בתי המשפט [פורסם: ספר לנדוי (כרך ב') תל-אביב: הצאת בורסי, תשנ"ה, עמ' 631].

.

 

עו"ד אדיר בנימיני

דוידוב-בנימיני ושות'

רצון הרוב והגנה על המיעוט

 

 

"פומביות היא נשמת המשפט. היא התמריץ החריף ביותר להתאמצות והשומר הנאמן ביותר מפני מעילה בתפקיד. היא מחזיקה את השופט עצמו, בעודו שופט, תחת שיפוט. בחסות הפומביות מתנהלים הדיון בבית-המשפט ומשפט הציבור בעת ובעונה אחת. רב באמצעות הפומביות נעשה המשפט אבי הביטחון".

 

ג'רמיה בנתאם

[ציטוט מתוך: "טיוטת כללים לארגון מערכת המשפט בצרפת"]

המאבק להשגת הצדק של 

יוהנס ארנולד

 

לטוחן יוהנס ארנולד הייתה טחנת מים על גדת הנחל. ההכנסות מן הטחנה שימשו אותו לשלם לרוזן שמטאו את דמי החכירה של אדמתו. יום אחד הקים יועץ המחוז, פון-גרסדורף, שגר במעלה הנחל, בריכת דגים על אדמתו,  ולשם כך הסיט את מימי הנחל. הדבר פגע בעסקיו של הטוחן ארנולד עד שנבצר ממנו לשלם את דמי החכירה לרוזן.

 

במשפט שנערך בשנת 1773 (ובו הרוזן שמטאו עצמו ישב בדין) נפסק נגד הטוחן. בית המשפט המחוזי אישר את פסק הדין. בשנת 1778 עוקלה הטחנה ונמכרה במכירה פומבית. הטוחן פנה אל המלך פרידריך השני (מלך פרוסיה - א.ב) וזה הורה על קיום חקירה. ממצאי החקירה שכנעו את המלך בצדקת עמדתו של הטוחן והוא אישר לו להגיש תביעת נזיקין, אבל גם הפעם פסק בית המשפט המחוזי נגדו, ובית המשפט הגבוה אישר את הפסיקה. עקב זאת הורה פרידריך השני לעצור את שופטי בית המשפט המחוזי והגבוה באשמת פסיקות מנוגדות לצדק. מאחר ששופטי בית המשפט הגבוה הנותרים סירבו לשפוט את חבריהם, שפט אותם המלך בעצמו וגזר עליהם שנת מאסר. נוסף על כך פסק פרידריך השני פיצויים לטוחן ארנולד.

 

---

 

[האנקדוטה ההיסטורית מצוטטת מתוך הערת שוליים המופיעה בספרו של גיאורג וילהלם פרידריך הגל פילוסופיה של המשפט תרגום: גדי גולדברג (הוצאת שלם), התשע"א-2011, עמ' 322 (הערה מס' 26)].

.

 

עו"ד אדיר בנימיני

דוידוב-בנימיני ושות'

"כאן בית משפט לחוק, לא בית משפט לצדק"

 

השופט אוליבר ונדל הולמס

הדמוקרטיה ובחירת האנשים הראויים

 

"לא תמיד הדמוקרטיה חסרה את הכישרון לבחור באנשים הראויים; לפעמים חסרה היא את הרצון ואת הנטייה לכך. אין לכחד שמוסדות דמוקרטיים מפתחים במידה רבה מאוד את רגש הקנאה בלב האדם. לאו דווקא משום שהם מספקים לכל אחד את האמצעים להשתוות לזולתו אלא משום שהאמצעים הללו מכזיבים תדיר את המשתמשים בהם. מוסדות דמוקרטיים מעוררים ומטפחים את התשוקה לשוויון שלעולם לא יכלו לתת לה סיפוק מלא".

 

אלכסיס דה-טוקוויל

 

לכסיס דה-טוקוויל הדמוקרטיה באמריקה תרגום: אהרן אמיר (הוצאת שלם), התשס"ח-2008, עמ' 206]. 

 

פרשנות החוק בידי בתי-המשפט 

 

"פרשנות חוקים היא התחום היאה והמיוחד לבתי-המשפט. החוקה היא למעשה חוק יסוד, וכך חייבים השופטים לראותה. לפיכך שומה עליהם לקבוע את משמעותה וכן את משמעותו של כל חוק היוצא מבית-המחוקקים. אם יהיה בין השניים שוני שאין ליישבו, מובן שצריך להעדיף את הגורם העולה על האחרים בחיוב ובתוקף".

 

אלכסנדר המילטון

 

[פובליוס הפדרליסט (#76) תרגום: אהרן אמיר (הוצאת שלם), התשס"ב-2001, עמ' 390]. 

 

תבונת העם ונציגיו

 

"נציגי העם, או העם עצמו, מבינים יותר מכל גורם אחר מה משרת את טובתם, ולעם יש בלא ספק את הרצון הטוב ביותר לשם השגת הטוב הזה. בנוגע לנקודה הראשונה יש להעיר, כי עד כמה שהמילה 'עם' מציינת חלק מיוחד של חברי המדינה, הרי היא מבטאת דווקא אותו חלק שאיננו יודע מה הוא רוצה. לדעת מה רוצה אדם, ויותר מכך, מה רוצה הרצון ההווה כשלעצמו ובשביל עצמו, דהיינו התבונה, הרי זה פרי של תבונה והכרה מעמיקים, כלומר דברים שאינם עניינו של העם".

 

גיאורג וילהלם פרידריך הגל

 

[הגל פילוסופיה של המשפט תרגום: גדי גולדברג (הוצאת שלם), התשע"א-2011, עמ' 275]. 

 

רוב האזרחים רוצים בטובת ארצם

 

"רוב רובם של האזרחים רוצים באמת ובתמים בטובת ארצם; יתר על כן: אומר אפילו שרצון זה אצל בני המעמדות הנמוכים נקי משיקולים של כדאית אישית יותר מאשר אצל בני המעמדות העליונים; אך תמיד חסרים הם פחות או יותר את חכמת ההבחנה באמצעים הטובים ביותר להשגת המטרה שבה הם חפצים באמת ובתמים".

 

אלכסיס דה-טוקוויל

 

לכסיס דה-טוקוויל הדמוקרטיה באמריקה תרגום: אהרן אמיר (הוצאת שלם), התשס"ח-2008, עמ' 206]. 

 

בבית המשפט העליון

עו"ד אדיר בנימיני ועו"ד ישראל דוידוב דוידוב-בנימיני ושות'

דוידוב-בנימיני ושות' - חברת עורכי-דין

משפט ציבורי: עתירה מנהלית, עתירה לבג"צ, משפט מוניציפלי וניסוח הצעת חוק
"בית-סילבר", דרך אבא הלל 7, מתחם הבורסה, רמת-גן

טל': 03-6494555; פקס: 03-6494554

ADIR A. BENYAMINI
 Attorney at Law

Local Elections 2018

בחירות והזכות לבחור ולהיבחר בראי המשפט 

זכות יסוד מדינית

"הזכות להתמודד בבחירות היא זכות יסוד מדינית, אשר בה באים לידי ביטוי רעיון השוויון, חירות הביטוי וחופש ההתאגדות, ומכאן כי זכות זו היא מן הסמימנים המובהקים של חברה דמוקרטית"

(כב' השופט מאיר שמגר)

עיצוב פני השלטון

"הכל מסכימים כי הזכות לבחור ולהיבחר היא מנשמת אפה של הדמוקרטיה, הואיל ושלובים בה הזכות לשוויון, לחופש הביטוי ולחופש ההתאגדות"

(כב' השופט אדמונד לוי)

עקרון השוויון

"יסוד השוויון מתייחס גם לזכות להיבחר וביטויו המוחשיבזכות לשוויון הסיכויים של רשימות המתמודדים השונות המתחרות ביניהן"

(כב' השופט מאיר שמגר)

bottom of page